dimarts, 31 d’octubre del 2017

La intel·ligència emocional


Resultado de imagen de emocions

    Podem regular les nostres EMOCIONS a través de la intel·ligència emocional.

    1. Cerca informació sobre el que és la INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL i cerca les habilitats bàsiques per a un control emocional adequat i les expliques.
La intel·ligència emocional és saber controlar els nostres emocions, poder entendre a noltros mateixos però també saber posar nos al lloc dels altres, saber com expressar els nostres sentiments, ser capàs de respondre a problemes de manera interpersonal, ser cordial, amables, actuar amb respecte i saber adaptar-nos.

Les habilitats bàsiques per un control emocional són: empatia, saber motivar-nos quant estam malament, autocontrol de les emocions i relacionar-se amb altres persones.

Les emocions


1. Llegeix cada una de les emocions que trobaràs al text i troba una imatge que representi cada una d'aquestes emocions.

2. Quina emoció t'agrada més sentir? Per què? Justifica la teva resposta.  Clarament la felicitat, perquè ens fa sentir com si tot seria possible i ens fa oblidar de tots els problemes i tonteries que tenim en el nostre cap.

3. Quina emoció t'agrada menys sentir? Per què? Justifica la teva resposta.
La emoció que menys m'agrada és la por, perquè si tinc por per una cosa que a passant o esta passant, es com si estic incapàs de pensar clarament i tot el meu cos se congela i no me puc moure.

Resultado de imagen de emocions



Quines són les emocions bàsiques? Hi ha sis categories bàsiques d’emocions:

 La por és necessària, ja que ens serveix per apartar-nos d’un perill i actuar amb precaució. Ens ajuda a orientar-nos, a saber què fer, davant una situació nova. Ens produeix rebuig i solem allunyar-nos-en. És adaptatiu quan impulsa a fer alguna cosa per resoldre un problema o canviar una situació difícil. Pot comportar risc d’inadaptació quan s’expressa de manera inadequada. Ens indueix cap a la reproducció (desitgem reproduir aquell succés que ens fa sentir bé). La funció de la tristesa és la de demanar ajuda. Ens motiva cap a una nova reintegració personal.

POR: Anticipació a una amenaça o perill (real o imaginari) que produeix ansietat, incertesa, inseguretat.  

Resultat d'imatges de miedo

SORPRESA: Sobresalt, sorpresa, desconcert. És molt transitòria i ens permet una aproximació cognitiva per saber què està passant.

Resultat d'imatges de sorpresa                           Resultat d'imatges de sorpresa

AVERSIÓ: Disgust o fàstic cap aquell que tenim davant.

Resultat d'imatges de aversion

IRA: Ràbia, enuig que apareix quan les coses no surten com volem o ens sentim amenaçats per alguna cosa o algú.

Resultat d'imatges de ira

ALEGRIA: Sensació de benestar i seguretat que sentim quan aconseguim algun desig o veiem complerta alguna il·lusió.

Resultat d'imatges de alegria

TRISTESA: Pena, solitud, pessimisme davant la pèrdua d’alguna cosa important o quan ens han decebut.
La funció de la tristesa és la de demanar ajuda. Ens motiva cap a una nova reintegració personal.

Resultat d'imatges de tristeza

dijous, 26 d’octubre del 2017

Reflexions


No hi ha excuses per al dolor



   El 25 de novembre  se celebra el dia contra la violència de gènere. Cerca informació sobre per què es va triar aquest dia i textos que parlin d'això, amb imatges.

   Per acabar, exposa la teva opinió personal sobre el tema.


 Des de 1981, Llatinoamèrica commemora cada 25 de novembre el dia contra la violència de gènere. 

Els moviments feministes de la regió, amb una de les taxes més altes de violència contra la dona, van encunyar aquesta data en honor a les dominicanes Minerva, Pàtria i Maria Teresa Mirabal que son tres germanes assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del qual eren opositores. 

Anys més tard, el 1999, l'ONU es va sumar a la jornada reivindicativa i va declarar cada 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, en honor a les germanes Mirabal.

 http://www.cbculleredo.es/wp-content/uploads/2014/11/3886Imagen-1.png         https://i.pinimg.com/474x/1e/b7/22/1eb722a4e6c12ef18b00b91f323f9230--social-work-gender.jpg


Opinió personal: Trop que és un tema molt serio que afecta a molta gent en aquest món, més a la que creim. És igual si és una dona, un home, una nina o un nin, aquesta injustícia i humiliació no se mereix ningú.

Premsa

Resultado de imagen de premsa


CERCA UNA NOTÍCIA A UN DIARI. DESPRÉS D'HAVER-LA LLEGIT, TORNA-LA A REDACTAR DE DUES MANERES DIFERENTS: HTTP://WWW.ARABALEARS.CAT/


a) Com si l'haguessis d'explicar a la teva colla d'amics.

Aquest dilluns es va morir una turista espanyola en Rio de Janeiro per tirotejos de la policia. Se diu que la varen matar per no veure el control i el ordre policial de parada que hi havia aquest dia. Però encara no està seguir que va ser així, perquè les persones que estaven dins el cotxo amb la víctima tenen una altra versió, diuen que no sabien res del control o del ordre policial de parada que en teoria havia allà. Ara se està averiguant de qui té la culpa.

b) Com si fossis el locutor d'un informatiu i haguessis de donar la notícia.

Mor una turista espanyola al Brasil per trets de la policia

Aquest dilluns se va morir una turista espanyola de 67 anys en Rio de Janeiro per tirotejos de la policia al vehicle de la víctima. La dona va ser la principal ferida, les altres persones que estaven en el vehicle no varen acabar ferits i varen telefonar directament ajuda, llastimosament no va donar temps de salvar la turista espanyola, es va morir dins l'ambulància anant a l'hospital.

La policia de Brasil va dir que varen actuar d'aquesta manera per el control que havia aquest matí, quant no varen respondre al ordre policial de parada estaven obligats de disparar. 

Però les persones que anaven en el vehicle amb la dona fallada no estan d'acord amb la versió de la policia. Ells diuen que no sabien res d'un control i tampoc d'un ordre policial de parada. Diuen que la versió de la policia es incorrecta.

Ara s'investiga en aquest cas per saber el que ha passat aquest dia i per trobar el o els culpables.

dimecres, 18 d’octubre del 2017

Poesia de tardor


 
Parlar amb la branca
Com demanaria
que vingués tardor
amb un aire dolç,
un polsim de joia.
Parlar, amb la branca,
per fer li saber
que dalt s'està bé,
però el vol m'agrada.
Eixiria així,
sense massa por,
a trobar la riba.
Em vull amanida
a sentir el dolor
si resto al camí. 

1. Penja una imatge representativa del poema.
Resultat d'imatges de otoño
2. Tema del poema.
La tardor
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
El poema està format per 14 versos amb una rima assonant. Cada vers en el poema té 5 síl·labes.
 4. Opinió personal.
M'agrada aquest poema perquè és fàcil d'entendre i també perquè el autor a escrit el poema d'una forma molt guapo.
  
 

Exercicis interactius


 Entra a n'aquest link i fes els exercicis d'accentuació. En podràs veure les solucions.

http://enxaneta.info/activitats/accentuacio/3

Comprensió escrita

68471_473475052698547_1087631186_n


MATANT EL TEMPS
I tot d’una, va fer xisclar els dits i el món s’aturà. Amb el moviment congelat i l’esdevenir petrificat, va quedar tota sola davant d’aquell parèntesi atemporal. Va respirar alleugerida i posà la seva ment en blanc. Era un “prou” necessari on cercar una calma escorredissa i juganera. El cansament havia posat punt i final al turment. I la tempesta havia quedat en un quadre penjat a la paret.
No hi havia perill. Tot estava bloquejat i embussat i l’aigua tèrbola ja no corria ni amunt ni avall. Aquell era el seu moment, només d’ella. Ja no avançava ni tampoc anava enrere.
Quieta i d’en peus amb la mirada a un horitzó de pedra, pensà:
- On collons anem?
- Enlloc.- Es respongué.
Només anem matant el temps lentament, fins que ell ens mata a nosaltres.

   1. Explica el tema d'aquest text, en fas un resum de quatre línies i un comentari personal. Què t'ha sorprès?
Tema: Estres

Explica com una persona intenta calmar se i desconnectar de tot el estres que tenia durant un temps. Quant ho aconsegueix, s'oblida de tot el estres i de tots els problemes que tenia, ara veu les coses amb mes calma i disfruta el moment de tranquil·litat que té.

Comentari personal: El text és molt difícil d'entendre però una vegada entés es un text on se poden identificar moltes persones ja que ens podem trobar tots en una situació com aquesta en qualque moment.

dimarts, 17 d’octubre del 2017

Cunes d'estels


Quin és el millor moment del dia per a tu? Matí, migdia, horabaixa o nit?  Justifica la teva resposta i penja una imatge adient amb el moment del dia que més t'agradi, també un poema.


El meu és el moment del descans, de gaudir de la família i de la comunicació amb aquesta... En definitiva, el moment de descansar.

 Per jo el millor moment del dia és per la nit quant ja he acabat totes les feines que tenia en aquest dia, en aquesta hora del dia és quant puc desconnectar de tot i tenir un poquet de temps per jo tota sola. 
 Però en els caps de setmanes, el meu moment preferit es el matí perquè puc despertar me amb tranquil·litat ja que tinc la casa per jo tot sola.
    Resultat d'imatges de mañana                                   
 


Nit misteriosa

Nit misteriosa d’aromes,
jo giro les cantonades
perquè el teu aire em sorprengui
entre estrelles argentades.
Nit que acarones la pell
i poses besos als llavis,
nit plena de sentiment,
densa i coent, nit d’astrolabis.
Nit fonda al fondo carrer,
íntima i agosarada,
em prens amb el teu alè
d’aurora i de matinada.
Nit de rosada i d’ardor
que em deixes acariciar-te,
tot el meu cos pren al vol
el secret del teu solatge.
Nit espurnada de goig,
propera i enamorada
de la terra i la remor
del vent que, amatent, t’abraça.
                                                                Anónim
CUES D'ESTELS 
Cues d'estels  que baixen fent uns tels  que creixen com els pèls  que naixen com arrels  del nostre cos.  Així com flors. 
Cues d'estels.  S'ajunten els espais. 

                 Ovidi Montllor
                                                                     
LLUNA ESTIMADA 
Lluna blanca, carona trista,  la llum de l'alba te fa petita,  lluna, lluna, lluna de l'alba,  digue'm què esperes per anar a dormir. 
Jo sé què esperes, lluna coqueta:  algú que et faci d'acompanyant,  que et digui coses a cau d'orella  i et prengui el rostre en les seves mans. 
Lluna blanca, carona trista,  la llum de l'alba te fa petita,  lluna, lluna, lluna de l'alba,  digue'm què esperes per anar a dormir. 
Jo sé què esperes, lluna bonica:  vols que m'arribin els teus perfums  i amb els teus ulls plens de melangia  vols emportar-te'm molt lluny, molt lluny. 
Lluna blanca, carona trista,  la llum de l'alba te fa petita,  lluna, lluna, lluna de l'alba,  digue'm què esperes per anar a dormir. 
Jo sé què et passa, lluna estimada:  el teu cor es va enamorar de mi  pro tu ets al cel i jo estic en terra  i no veus camins que ens puguin unir.  Però, oh!  no et desesperis, pàl.lida lluna,  jo sé un camí que podràs seguir:  va fins la vall, entre les muntanyes,  i ajeu-te al riu que ell et durà aquí. 
Lluna blanca, carona trista,  la llum de l'alba te fa petita,  lluna, lluna, lluna de l'alba,  en lloc d'anar-te'n, vine aquí amb mi.                            Pau Riba  

M'ESTIM LA NIT 
Demà no tinc feina  i tal vegada em desperti tard.  M'estim la nit,  perquè sé que tothom dorm  i que el carrer baixa buit de silenci.  M'estim la nit,  perquè de dia no es veuen les estrelles  ni se sent el soroll dels camions del fems.  M'estim la nit,  perquè la nit és somni,  i el somni és...  és un llac d'aigües cristal•lines  on els cignes marxen cap al sol  i els xiprers siulen tranquils  vora una tomba oblidada.  M'estim la nit,  perquè la nit pot ser dia.                              Pau Riba


                                    

dilluns, 16 d’octubre del 2017

¿Dónde podemos encontrar la poesía?: Conclusiones, de Luis Cassés?


Conclusiones

(Luis Caissés Sánchez)

La Poesía

no sólo está en el crepúsculo,

la rosa,

el mar,

la lluvia,

la pobrecita página en blanco.

Está también en ti, amor,

aún cuando lo ignores,

dudes de lo que digo,

estés contra ella,

la niegues.

La il·lustració és d'Andre Azevedo.
 1. Contesta las siguientes preguntas sobre el poema:
A. ¿Dónde está la poesía?¿Dónde la podemos encontrar? 
La poesía la podemos encontrar en todos los lados de la nuestra vida.
C. ¿Se tiene que remover mucho por el mundo para descubrirla? 
No, si nos fijamos, la poesía la podemos encontrar con facilidad.
D. ¿Todo el mundo la puede descubrir?  
Sí, solo nos tenemos que fijar nos un poco.
E. ¿Qué te llama la atención de la forma de este poema? Recuerda que siempre tienes que justificar tus respuestas. 
Así como el poema está estructurado, a la hora de leer, el poema nos da una sensación de tranquilidad y elegancia que a lo mejor con otra estructura no la daría.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Imatges



     1. Cerca deu imatges espectaculars sobre paisatges, les penges i les descrius. Explica també per què t'agraden tant.

   1 http://t.wallpaperweb.org/wallpaper/nature/1920x1200/291569065_9d172c34ca_o.jpg                                2 https://ugc.kn3.net/i/origin/https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUKczk5wv8tbRXcNx9mFXvucRlGhyphenhyphenpvvWBy5Isy0BYM-ZRxmvMVwTusI8JZXuw9RPaXF79DgKihnPXu1NAp95OYWkfxLWOAokfTPbGVepmwz8jQ9tA-vPmL06ENXN4QkmslLppVbowEuVI/s1600/Paisajes+nevados+-+Nieve+en+las+monta%25C3%25B1as+-+SnowScapes+%25286.jpg

   3 https://i.pinimg.com/236x/13/00/48/130048a6eac495c8cbcbc9ff7df617e8--nature-photos-aurora-borealis.jpg                                 4   Imatge relacionada



   5  Resultat d'imatges de fotografias paisajes de la natura                                6 Resultat d'imatges de paisaje impresionante estrellado

          7 Imatge relacionada                                       8 Resultat d'imatges de el desierto

    9 Resultat d'imatges de imagenes impresionantes de ciudades berlin                              10 Resultat d'imatges de paisaje de india montando en un elefante


1. He triat aquesta foto perquè me recorda en els boscs d'Alemanya.

2. Sempre m'hauria agradat viatjar en algun lloc tan nevat com aquest, però encara no he tengut la oportunitat.

3. He triat aquesta foto perquè sempre m'ha impressionat l'Aurora polar.

4. Sempre m'han encantat els dies de pluja en l'hivern, perquè afora fa fred i plou, però dins la teva casa estas tapada amb una manta, bevent xocolate calent i mirant una pel·licular.

5. Aquesta imatge dona una sensació d'un paisatge molt tranquil on se pot descansar i disfrutar de la naturalesa.

6. Sempre me hauria agradat veure un cel tan estrellat a través de la meva finestra.

7. M'agradaria aprendre a nedar per poder veure els paisatges que hi ha davall aigua.

8. M'impressiona la bellesa que té un paisatge tan simple com aquest desert que surt en la imatge.

9. Sempre me hauria agradat viure en una ciutat

10. En algun moment en la meva vida m'agradaria anar a Índia i muntar en un elefant, el meu cosí m'ha inspirat per anar-hi, ja que ell ha anat unes tres vegades.

dijous, 5 d’octubre del 2017

Comentari poema "Petita llengua"

Comentari poema

Aquest poema m'ha robat el cor, m'ha compungit i m'ha emocionat molt. Una cala petita, equipada amb tots els colors reglamentaris... Era el que deia sobre la nostra llengua, com a literària, una Cèlia Sànchez-Mústich joveneta (1989) al seu primer llibre de poemes LA cendra i el miracle. Espectacular.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUQEOmOPElQpcRiidPyLJE24AnItNF7DySHWcwkWBm4VcyHIUMX_P0bSiRiQckroLlcGHGQhTxJgDkdAUS8JO5PcYukH7ieRy9iAwLXw1o6-BNYGVd1iYLXmLEKXLrjG9A11Fhjkgew8wM/s320/la+sorra+d%25C2%25B4aquella+cala+....jpg

Petita llengua

La llengua amb que escric
... no és un oceà
ni un mar
ni una llarga platja.
Més aviat s'assembla a una cala petita,
equipada amb tots els colors reglamentaris,
terrible i temptadorament fotogènica
des del poema.


1. Tema del poema
La llengua
2. Contingut.
La comparació de la seva llengua amb els altres que existeixen en aquest món.
3. Resum.
Ens explica que la llengua que ell utilitza no és tan gran com les altres llengües,
però encara que sigui petita te moltes parts diferents que la caracteritzen i que si la utilitzen bé,
pot ser una llengua molt guapa.
4. Opinió personal.
Trop que el poema és difícil d'entendre però una vegada entès, es un poema molt guapo i original.
El poema diu que si se domina bé la llengua catalana, pot ser una llengua molt guapa, però trop que és 
el cas en totes les llengües, no domés el català.

Poema "Fa mal"



FA MAL
Fa mal, sí, molt de mal...

Són escenes que no gosam
ni mirar, el pitjor destí per a
uns infants innocents, d'humil
mirada perduda en els vents.

Fa mal, sí, molt de mal...

Un mal infinit que t'estreny
el cor i et remou les entranyes.
Un mal que no hem hagut de patir;
només ells saben el que és
viure així.

Fa mal, sí, molt de mal...

Veure innocències menudes
sense alegria, sense ajuda, sense res.
Només per haver nascut en un món
mal repartit, en un món que no sent,
en un món que dorm panxa plena i
amb els ulls tancats al patiment aliè.

Fa mal, sí, molt de mal...

Refugiats que cerquen sobreviure entre
lleons i feres terribles, entre la natura
banyada d'una mar salvatge que engoleix
sense intenció, però també sense contemplació.

Fa mal, sí, molt de mal...

...i impotència.
Antònia Lladonet

COMENTARI DEL POEMA
1. Explica el significat del títol del poema i la relació que té amb el mateix.
El títol és fa mal, i el poema ens intenta entendre el temps tan horrorós que han passat els refugiats.
2. Explica en una paraula el tema del poema.
Els refugiats
3. Fes l'anàlisi mètrica del poema: rima assonant o consonant, sense rima, números d'estrofes, número de versos.
El poema no té rima, està format per quatre estrofes i amb vint-i-cinc estrofes. 
4. Explica el significat de cada estrofa.
Primera estrofa: Jo ho entenc així que ens volen dir que els nins i infants que havien de sofrir tant de temps per aquest fet és injust perquè són els que menys s'ho mereixen per la innocència que tenen.
Segona estrofa: Nosaltres no ens podem imaginar els mals i la por que han passat durant tot aquest temps. 
Tercera estrofa: És injust ses coses que està passant en alguns llocs en el món, però és difícil solucionar aquests problemes si hi ha una gran quantitat de gent que tanca els ulls i no vol fer res en contra d'aquests fets.
Quarta estrofa: La gent intenta sobreviure en un món tan cruel, mentre altres persones els li fan mal per ninguna raó.
5. Resumeix en tres línies el contingut del poema.
El poema ens demostra que no domés en cas de Síria, en total, la gent pot ser molt cruel per no res, i que normalment no sé fa tot el que se podria fer per solucionar o aturar aquesta gent. Volen tenir justícia i un millor món, però fan el contrari.
6. Què en penses del conflicte a Síria? Cerca'n informació.
En Síria hi ha agut una sèrie d'atacs terroristes, amb el resultat de desenes o centenes de morts i ferits. Persones que viuen cada dia amb por de no sobreviure. La gent intenta solucionar aquest problema amb recaptacions de roba, menjar i doblers, però tristament això no basta.

diumenge, 1 d’octubre del 2017

L'accentuació


1. Totes aquestes paraules porten accent a la vocal tònica. Poseu-l’hi.

cantaré                comitè                 mossèn               cafè                        aprèn
entén                   puré                       alè                      pagués                    imprès
irlandés               cinquè                  només                 entès                    també
consomé             congrés               gairebé                faré                       interés
això                       ressò                     boirós                  afició                   ambdós
espòs                   presó                    arròs                     cotó                      refós
exclòs                   allò                        però                      sinó                      curiós
talòs                      gloriós                 repòs                    difós                     inclòs

2. Les paraules següents són totes agudes. Poseu l’accent a les que n’hagin de portar.
riuet                      colliu                     demà                    permís                 aniran
algun                    llumins                  Ramon                 porró                    avís
així                         crostó                   votació                 anireu                  Ferran
procés                 respon                    cigró                      campió                 espai

3. Aquestes són totes planes. Accentueu les que calgui.
corríem                deies                    telèfon                           dèbil                     rèiem
escrivia                origens                parlàvem                         orfe                     fessin
xerif                      llapis                     avisaven                       núvol                  diguéssiu
fèieu                     cantàveu             fenomen                        sortíeu                  cérvol


4. En aquesta llista de paraules només les esdrúixoles porten accent. Poseu-l’hi.

Grècia                 espaiosa              patiria                   trajectòria                   mengessin
artilleria             pólvora               Letònia                 policia                           càmera
acadèmia           església               pertinent              ferestega                      origen
palauet                hostilitat             ciència                  exigua                            dolcíssima
5. Com hauríem d’escriure correctament aquestes paraules tenint en compte 
la posició de la síl·laba tònica? Poseu-hi els accents que calguin.
hoquei              olimpíades         diòptria                xassís                      èlit
xandall              medul·la             víking                    rèptil                     periòde
atmosfera          intèrfon            pneumònia          termòstat             tulipa
isòbara               míssil                  futbol                     tèxtil                    omòplat
6. En aquestes frases hi falten tot d’accents diacrítics. Poseu-los-hi.
1. El meu net té un òs de la mà més llarg del que és normal.
2. Si ara em dius que si que vens a fer la volta al món no sé pas que et puc dir per no fer-la.
3. Té més sòn des que dorm com un soc ara que sap que no deu res.
4. Ha molt el sucre per endolcir la mousse de mores que ús vol oferir per postres.
5. Els bens de l’acusat són un pel més reduïts del que creu el seu advocat.
7. Accentueu el text següent. Tingueu en compte que hi falten 30 accents.
Abans-d’ahir no sé què va passar, però només recordo que després d’arribar a casa vàrem asseure’ns al sofà perquè volíem veure que feien a la tele i ens vàrem adormir. I fins avui, què és dissabte, no ens hem despertat.
Jo em trobo bé, no obstant el mal de cap de què em ressento. El Ramón, però, encara té sòn i es passeja per la masia com una ànima que cerca repòs. Què hauríem de dir que ens ha succeït? Per que hem dormit aquest munt d’hores? Es potser perquè en l’últim apat què férem havíem pres un cafè espès amb un gust estranyament curiós?
8. I ara accentueu aquest altre en què en falten 27.
El cotxe es va aturar del tot al semàfor què hi ha a la cantonada dels carrers Còrsega i Sicília. La Maria no sabia per que. I si no hi havia benzina al dipòsit? I si hi havia algun problema mecànic? Com què no sabia que fer, va trucar a la seva companyia d’assegurances amb l’estúpida pretensió que li poguessin resoldre el problema. Després de prémer els números què indicava la targeta que li havíen lliurat en contractar l’assegurança, va sonar una d’aquelles músiques que pretenen ser simpàtiques, però què poden fer perdre la paciència a l’usuari més sofert del món. Finalment, li sembla sentir una veu amb un marcat accent francés, però només li ho sembla, perquè amb la cridòria i els claxons dels conductors dels vehicles no podia sentir res. Allò era un caos!

9. Accentueu ara els fragments d’aquests llibres.
No tenia la funció sanitària ni tampoc la d’administrar cures pròpiament dites, sinó què més aviat tenia una activitat hospitalària, en el sentit més estricte de la paraula. L’hospital, a recer del monestir, acollia i alimentava homes i dones pobres, rodamóns, pelegrins, infants abandonats i altres persones malaltes i de vida miserable.
Els religiosos del monestir de Sant Pere se’n feien càrrec i el gestionaven. El centre es mantenia en part gràcies als donatius de molts dels finats què per guanyar-se més de pressa el cel ho deixaven indicat així en els seus testaments.
Va ser un vespre, allà a l’hospital, mentre els monjos repartíen el plat de pobres, quan una dona malalta i mig moribunda va estirar la màniga de l’hàbit de fra Basilià per explicar-li el què havia vist.
El pont dels jueus, Martí Gironell
La primera cosa que Teresa Valldaurà veie així què obri els ulls fou una tórtora a l’ampit de la finestra. Més petita què un colom, amb el plomatge de color de cafè amb llet i un collaret negre a mig coll. Quina desvergonyida. Una angoixa sobtada li estrenyé el pit: el dia que Valldaurà havia mort, una tórtora havia parrupejat a la finestra. Sabé què era una tórtora perquè la Sofia digué: “Miri, mamà, una tórtora. Tan salvatges que són…” No sé n’havia recordat mai més. La tórtora, abans d’emprendre el vol, rigué. La Teresa es frega els ulls, es posa una mà davant de la boca per ofegar un badall i a l’últim es toca els genolls: de fusta. Quan estaria a punt d’emprendre el gran viatge, li agradaria cremar-ho tot: què tot el què havia estimat, mobles, arbres, casa, moris encés. Purificat. Fora records!
Mirall trencat, Mercè Rodoreda
Aquell any [1988], l’autor angloindi Salman Rushdie va publicar la seva quarta novel·la, Els versos satànics (la versió catalana va sortir l’any següent). El títol feia referència a un suposat afegitó fet pel profeta Muhàmmed a un capítol de l’Alcorà, segons el qual era permissible venerar tres deesses preislàmiques, trencant així el monoteisme pur del llibre sagrat. Aquesta referència, lligada a un capítol que dona una versió gens ortodoxa de la vida del profeta, va ser suficient perquè l’Índia, país amb una important minoria musulmana, prohibís el llibre tan sols dues setmanes després de la seva publicació. Tot seguit, els musulmans britànics van demandar l’editorial londinenca, i deu països islàmics més van seguir l’exemple indi i el van prohibir.

ega els ulls, es posa una ma davant de la boca per ofegar un badall i a l’ultim es toca els genolls: de fusta. Quan estaria a punt d’emprendre el gran viatge, li agradaria cremar-ho tot: que tot el que havia estimat, mobles, arbres, casa, moris ences. Purificat. Fora records!
Mirall trencat, Mercè Rodoreda
Aquell any [1988], l’autor angloindi Salman Rushdie va publicar la seva quarta novel·la, Els versos satanics (la versio catalana va sortir l’any següent). El titol feia referencia a un suposat afegito fet pel profeta Muhàmmed a un capitol de l’Alcora, segons el qual era permissible venerar tres deesses preislamiques, trencant aixi el monoteisme pur del llibre sagrat. Aquesta referencia, lligada a un capitol que dona una versio gens ortodoxa de la vida del profeta, va ser suficient perque l’India, pais amb una important minoria musulmana, prohibis el llibre tan sols dues setmanes despres de la seva publicacio. Tot seguit, els musulmans britanics van demandar l’editorial londinenca, i deu països islamics mes van seguir l’exemple indi i el van prohibir.